
Запасу цукру ў краіне поўнасцю хопіць да пачатку сезона перапрацоўкі. Аб гэтым заявіў сёння журналістам намеснік старшыні канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Аляксандр Якаўчыц, перадае карэспандэнт БЕЛТА.
"У нас на сённяшні дзень 200 тыс. т цукру. Гэтага хопіць, каб поўнасцю забяспечыць патрэбнасць не толькі насельніцтва, але і ўсіх перапрацоўшчыкаў цукру, вытворцаў цукразмяшчальнай прадукцыі да пачатку сезона перапрацоўкі ў верасні бягучага года", - сказаў Аляксандр Якаўчыц.
Ён расказаў, што "Белдзяржхарчпрам" штодзень кантралюе сітуацыю з рэалізацыяй цукру на ўнутраны рынак, улічваючы сезоннасць попыту і іншыя фактары, якія ўплываюць на пакупніцкія паводзіны. "З нашага пункту гледжання, сітуацыя з цукрам была не зусім абгрунтаванай. Напрыклад, з пачатку бягучага года ў сярэднім адзін чалавек спажываў 1 кг цукру ў месяц. У сярэдзіне лютага гэты паказчык павялічыўся да 1,3-1,4 пачка. А ў другой палавіне лютага і сакавіку мы дайшлі да таго, што ў нас сярэднедушавое спажыванне цукру дасягнула трох пачкаў. Ніякія медыцынскія нормы не абгрунтуюць спажыванне такой колькасці цукру ў месяц на аднаго чалавека", - канстатаваў намеснік старшыні.
Паводле слоў прадстаўніка канцэрна, у сакавіку ў пік рэалізацыі прадавалася па 1,2 тыс. т цукру ў дзень. "На фоне росту цэн на нафту сусветныя вытворцы цукру (Бразілія, Тайланд, Індыя) накіроўваюць рэсурсы цукру-трыснягу ў вытворчасць біяэтанолу. Прапанаванне сусветнага рынку цукру звужаецца. У сакавіку мы ўжо мелі каціроўкі на Лонданскай біржы каля $580-600 за тону цукру-сырцу. Такая сітуацыя не можа не аказваць уплыву на наш рынак, на рынак краін ЕАЭС і, у першую чаргу, на рынак Расійскай Федэрацыі, з якой у нас няма граніц, - адзначыў намеснік старшыні. - Ужо ў сакавіку мы мелі двухкратную розніцу ў цане з Расіяй: у РФ кошт цукру быў у два разы даражэйшы. Вядома, прадпрымальныя людзі гэтым скарысталіся і рэалізоўвалі цукар на тэрыторыі нашай краіны-суседкі. Таму, каб захаваць у краіне гэты рэсурс, мы вымушаны былі прыняць меры - падняць цану".
У Беларусі ёсць чатыры цукровыя заводы, і кожны самастойна фарміруе сваю цэнавую палітыку. "Але арыенціровачна рост цэн плюс/мінус ва ўсіх аднолькавы - у межах 60 капеек", - дадаў Аляксандр Якаўчыц.
"Мы наблізіліся да таго, каб згладзіць дыспарытэт з Расіяй. Вытворцы былі вымушаны прыняць гэта рашэнне. Яно павінна спыніць тэндэнцыю вывазу цукру з краіны", - адзначыў ён.
Таксама намеснік старшыні адзначыў: у Беларусі дзейнічае інстытут ліцэнзавання экспарту цукру. Ліцэнзіі выдае Міністэрства антыманапольнага рэгулявання і гандлю па ўзгадненні з канцэрнам "Белдзяржхарчпрам". "Мы поўнасцю кантралюем сітуацыю з белым цукрам. Мы ўпэўнены і гарантуем, што існуючых запасаў хопіць да пачатку сезона перапрацоўкі - нават са страхоўкай", - падкрэсліў ён.